måndag 17 februari 2014

Fint väder osv.

De senaste dagarna har temperaturen inte riktigt kunnat bestämma sig, och definitivt inte språkat med sin partner kalendern. Om samarbete mellan kalender och väder skulle ha fungerat så skulle det i nuläget ickeexisterande snötäcket fortfarande omsluta åkrarnas säd och havens krusningar. Men tydligen har vädret blivit lite av en bråkig tonåring - och går sin egen väg oavsett vad omvärlden tycker, än mindre säger. Jag gav mig ut på det stora äventyret som hade sin begynnelse i att sätta foten utanför ytterdörren och sen eskalerade när jag lämnade huset. Man, frisk luft är rätt bra skit när allt kommer omkring. Det händer sällan att jag tar promenader (sist var faktiskt i lördags men den var inte särskilt behaglig då vädret tydligen blivit super bundis med oktober), men när jag gör det så hänger ofta kameran med. Samma sak idag.


O Yeah, jag var extra kreativ idag och slängde ihop en halvkreativ HDR-bild, något som jag fick för mig att jag skulle pyssla med mer en gång i tiden men som det blivit lite meh he med sedan dess. Inte för att jag inte har idéer som skulle passa som HDR (High Dynamic Range för övrigt, ibland skrivet HDRI, där I står för Image) utan snarare för att processen är lite krånglig och att få till de där episka Googleresultaten är snudd intill omöjligt för tillfället. Allt beror såklart på hur du står och vilken mjukvara samt tillhörande expertis inom den du använder. Men jag fick till grunden, stora kontraster och skillnader i färgerna. Sen är HDR-tekniken rätt svår att få till om du har bilder tagna i blåst. Även mindre vindpustar kan förstöra det, så det är lite krångligt.


Okej, jag har en enorm förkärlek till svartvita fotografier med detaljer i färg. Dock så hittade jag inget som jag direkt ville måla grått och sen sätta en klick färg på där jag fotade annat än den här. Stilren, en simpel livboj som förhoppningsvis aldrig behövs användas till det den är avsedd för.Varför den här fångade mitt intresse är mest troligt därför att röd är den färg som ögat dras till innan alla andra färger, enligt okänd vetenskaplig undersökning. Någonting i den här bilden får mig att tänka på Smallville.... Somebody SAAAAVVVVVEEEE MEEEEEEEE!!!!! JUUUSSSST SAAAAVVVVEEE MEEEEE, COME ON I'VE BEEEN WAITIG FOOR YOOOUUUUU!!!!


Precis efter det att jag packat ihop efter att ha plåtat en vimpel så vände jag hemåt. Ögonen blickade framåt, som de brukar göra när man går framåt, och fastnade då på en lyktstolpe, närmare bestämt dess lampa. Med tanke på hur mycket sol som strålade för tillfället så kom jag att börja fundera kring om det var möjligt att koncentrera ljuset så att det sken genom kulan. Medveten om att solen konstant ändrar position under dagens timmar slängde jag upp utrustningen igen eftersom jag packat ihop större delar sen sista fotograferingen. Lyckades rätt bra med vaniljfotot (dvs. det första som icke ännu redigerats) och speciellt i denna värld där allt ska få en digital touch. Me proud yäz....


YEAH BOY! Suck it! Jag var bara tvungen att leka lite med reglagen efter att jag eyeballat originalet. Jag lekte lite med olika värden och knappade in samma nummer som min processor (AMD 9650 Quadcore 2,3 Ghz för er halvnördar). Som klippt och skuret från en sådan här noirfilm eller nått. Saknas bara en kostymklädd snubbe som röker en Lucky Strike, Marlboro eller valfritt cancerpinne märke samt mumlar en bister monolog.

Så sammanfattningsvis, rätt fint väder ute alltså.

torsdag 13 februari 2014

2013, en reflektion

Även om det är i senaste laget att publicera en sk. "krönika" så här dags så kommer den här. Alla 14 sidor.

2013 har på många sätt varit ett bra år, samtidigt som det på många sätt varit ett mindre bra år. Jag menar inte att det varit ett toppen år samtidigt som det inte varit det sämsta året hittills. I enlighet med kalendern så börjar år 2013 med januari – och det är följaktligen där som jag börjar reflektera över året som gått. Min yrkesverksamma bana, mer eller mindre, började den sjunde januari med att jag åter igen efter cirka två veckors legal frånvaro (även känd som julledighet) klev av bussen vid Solna Centrum. Som inskriven i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program ”Jobbgarantin för ungdomar” gällde jobbcoach. Min tilldelade aktör var Ingeus som jag två dagar i veckan spenderade fyra timmar hos där jag sökte jobb efter samma mall och rutiner som om jag satt hemma. Men jag klagade inte, en busstur om cirkus 50 minuter varje morgon samt eftermiddag passade mig bra därför att det var ett ypperligt tillfälle att lyssna på musik och befinna mig i min egen värld.

Något som jag ägnat mig åt sedan augusti 2011 och som redan visat sig inte vara tillräckligt täckande var körkortet. Första gången jag skrev var den 16:e oktober klockan 10, och jag kände mig förberedd med två gemomläsningar och ex antal timmar spenderade på körkortonline.ses forum. Jag var redo att skriva 66/65 möjliga och belönas inte bara med ett godkänt utan också trafikverkets finansiella tillskott på 1000 om jag inte missminner mig. Nervös och spänd gav jag mig av till fd. Klarabergsviadukten och började. När sista frågan var avklarad och jag tryckte på översikt förpassades mina valmöjligheter till sin sista spets. Sista chansen att korrigera mina val och se till att klara av provet. Vetskapen och magkänslan sa till mig att lita på mitt första val men jag plöjde ändå igenom alla 70 akademiskt överkomplicerade frågorna innan jag klickade på klar. Klumpen i magen som funnits där sedan morgonen gick sönder, och tyvärr inte på grund av lycka, utan snarare sorg - 49 rätt av kravets 52. Jag har aldrig fällt tårar på tunnelbanan så den här gången var premiär. Jag hade uppkörningen kvar och allt hopp om ett lyckat slut var för stunden borta. Den eftermiddagen som ironiskt nog var solig, knallade jag runt i Vaxholm utan vare sig mål eller ambition. Knappt uppmuntrande, eller hur? Min körskolelärare tyckte spåklart det var tråkigt speciellt med tanke på vilken marginal jag hade och hur självsäker jag varit innan. Jag summerade mitt första teoriförsök (samt första uppkörning) med slutsatsen att för mycket självkänsla kan skada och dra ner en.

Nött av nederlaget fortsatte jag träna, och trots att jag den dagen inte var på topp så är jag inte den som ger upp, i första taget... Det positiva i tragedin är att jag inte klarade av teorin och därför inte hade en tidspress att klara uppkörning, som sedan skulle visa sig gå lika bra som teoriprovet. Nu ligger dock den 16:e oktober förra året, och det är 2013 som ska summeras så vi ska inte förkovra oss för mycket i fjolårets eskapader. Som ni kanske räknat ut så fortsatte körkortsförsöken in på 2013, och ett avslut siktades icke. Men, som jag tidigare sa, så är jag inte den typen som ger upp i första taget och bokade därför ytterligare ett teori- och körprov som fastställdes till den 18:e samt 19:e december 2012. Efter en rannsakan av mig själv så bestämde jag mig för att byta studieteknik. Istället för att råplugga in svaren på demoomgången eller låsa in mig och begrava ansiktet i boken i en vecka innan provet så kändes det bäst att sakta men metodiskt beta av ena avsnittet efter det andra. Lite drygt en och en halv månad senare satt jag på tunnelbanan, och under nervöst betraktande av alla som skulle till jobbet gick jag igenom detaljerna en sista gång. Jag hade redan spenderat 1700 kronor på proven och kände att jag ville klara av det speciellt nu när jag hade alla detaljer och alla korrekta svar på de minst sagt akademiskt ställda frågorna. Strax innan T-centralen föll ögonen på en annons för Charles Dickens ”A Christmas Carol”. Varför den fångade mitt intresse vet jag inte men sekunden senare lämnade jag vagnen för att visa vad jag kunde, i hopp om att klara det och vara ett steg närmare körkortet. Provet startade klockan 10 prick, dörren låstes och den tvåfilade dörren omvandlades till enkelriktad med riktning utåt. Jag började svara på frågorna med den noggrannhet som en som gjort samma sak förut och som lärt sig ett och annat sen sist, besatt. När antalet obesvarade började bli kort infann sig känslan igen…, antingen eller. Ja eller nej. Lyckas eller misslyckas. Jag svalde och försökte tränga bort den de sista frågorna innan jag klickade mig vidare till översikt och summerade mitt andra teoriprov. I samma sekund som jag tryckte på ”klar” slängde jag handen för ögonen samtidigt som oron attackerade mig. Det var sannerligen ett sanningens ögonblick. Skulle jag lyckas, eller inte? På samma sätt som ett barn som är nyfiket kikar mellan fingrarna när det blivit ombett att hålla för ögonen kunde jag inte hålla blicken i styr. Ett litet ögonkast slapp igenom glipan – och det var med lättat hjärta jag lämnade rummet med ett papper i handen signerat provvakten. Jag hade efter mycket noggrann genomgång fått femtio fyra rätt av sextiofem, två poäng över kravets femtiotvå. Ingen supervinst direkt men tillräckligt för att jag skulle vara godkänd i trafikverkets ögon. Mitt leende räckte hela vägen hem och för varje gång jag ägnade pappret med de vackraste orden jag läst på länge en blick så fick jag åter igen en glädjeinjektion.

Efter att jag kommit hem bar det av till min systers dåvarande skola, och när hon kom ut mötte hon en bror vars uppsyn var minst sagt…, aningen kaxig. Pappa hade bett mig ringa honom direkt efter provet men som ni kanske vet så är varken trafikverkets än mindre Stockholms tunnelbana den optimala platsen för att prata i telefon. Hur som helst så ringde jag så fort jag kommit hem. När jag berättat att jag klarat det så blev det tyst i andra änden. Efter några sekunder hörde jag ett glädjevrål på andra sidan tråden följt av ett grattis. När han kom hem hade han med sig en Snickers som belöning, vilken jag glufsa i mig, fortfarande under ruset orsakat av det goda resultatet. Uppkörningen dagen efter gick dock inte lika smärtfritt. I skrivande stund har jag inte tillgång till körkortsprotokollet men jag vill minnas att det rörde sig om idiotiska misstag som jag inte gjorde då jag övningskörde, såsom strunta i en högerregel (enligt instruktören, jag bedömde avståndet som tillräckligt för att hinna och det blev ingen trafikmässig fara). Sen hade jag lite problem i en korsning där en gammal dam kom gående, och gjorde intryck av att gå över vägen men blev stående vid vägkanten som om hon ändrat sig. En kommentar från den extremt stela instruktören och ett kryss i den röda rutan under ”bevis om körkort.” Skit.

Åter igen, det här utspelade sig förra året men har en anknytning till vad som komma skulle så att jag tar upp det här. För faktum är att det skulle till ytterligare ett försök som skulle visa sig ha samma slut som de två första samt ha ungefär samma anledningar. Men, men…, efter det tredje försöket som var inbokat den 30 januari så började tiden bli knapp om jag avsåg att lyckas inom ramen för teorin, den gällde när allt kom omkring bara i två månader. Men mitt psyke började ta rejäla smällar nu. Strax efter den sista uppkörningen hade jag som de två första gångerna brutit ihop bredvid den mörkblåa bilen. Förbannade inspektören och bad honom dra dit pepparn växer, trots att han bara gjorde sitt jobb och att det inte var något personligt. Under färden tillbaka till bilskolan så kom vi överens om en sak som såhär i efterhand var det mestadels hans idé. Att jag skulle sluta på trafikskolan, boka ny tid för uppkörning privat, och inte bara klara av det utan också komma och hälsa på efteråt, ”men kortet i handen.”. Jag höll med även fast jag i mitt stilla (och väldigt arga och besvikna) sinne bara ville avsluta allt ihop. Ge fingret åt allt vad trafik, prov, vägverk, bilar, däck, trafikregler, inspektörer, lärare, tider och körkort hette och bara åka hem. Gå under jorden i ett par veckor innan jag åter igen gav mig ut för att fortsätta söka jobb. Men jag visste att ett körkort utgjorde en stor skillnad, kunde kanske till och med ge mig ett jobb på Statoil som jag var välkommen till ”när jag hade körkort” eftersom det troligen var ett krav. Alla dessa krav…, lite tur i oturen hade jag dock, den tredje, fjärde februari hade jag kallats till arbetsintervju av det företag som jag blivit headhuntad av – Sector Alarm. Medan jag satt och väntade med en kopp kaffe fick jag ett sms av pappa:
Jag har bokat in en uppkörning den sjunde februari klockan 8:40. I Gävle.
He, i Gävle. Hur tidigt var vi tvungna att åka då om vi skulle hinna till 8:40? Men, ett sista försök till kortet och om det inte skulle fungera klippa av och lägga ner. Jag hade varit väldigt tydlig med hur vi skulle göra. Den största anledningen var mitt psyke som inte klarade två förluster till. Jag är väldigt stark, jag är en kämpe men till och med den starkaste har en gräns, och min var snart nådd. Kvällen innan klev jag in hos pappa, ja var tvungen att sova där om vi skulle hinna i tid. Hinna i tid skulle vi om vi åkte från Vaxholm senast fem på morgonen och inte stannade. Klockan fyra ringde väckarklockan och jag klev upp, rätt likgiltig inför dagens prövning. En sak hade jag behållit genom alla tre försök: ”Det är bara en körning som alla andra.” Även denna gång gick jag in med samma inställning och det var nog därför jag var å lugn som jag faktiskt var.

En kopp kaffe och en smörgås var allt jag fick i mig innan vi packade kaffe, bananer och fyra extra smörgåsar och gav oss av. Allt eftersom bilen rullade närare T-huset i Gävle ökade oron över en helt annan sak. Till skillnad från den här vintern som är grönare än Greenpeace så var förra en traditionsenlig vit. Ganska rejält vit. För att inte säga för vit. Snön låg i enorma högar vid sidan av vägen samtidigt som flingorna rasade ner. När vi kom ut på motorvägen sänkte blåsten farten och insikten om att jag kanske inte fick köra på grund av vädret bubblade under ytan. Vi parkerade längst med trottoaren utanför det röda huset i Gävle, och jag öppnade bildörren med något darrig hand. När vi kommit in i värmen och jag såg en stabilt byggd man komma gående med en iPad-liknande platta i handen svalde jag. Nu gällde det. Han presenterade sig och drog igenom all formalia som företrädde en uppkörning. Att han skulle sitta med, ge instruktioner på var jag skulle köra. Höger, vänster eller om han höll tyst rakt fram i en korsning. Jag fick fråga och han kunde ställa frågor. När vi var klara skulle han göra en helhetsbedömning av körningen och avgöra om jag fick kortet…, eller skulle gå under.

Jag installerade mig i bilen, en röd manuellt växlad Volkswagen Plus befriad från bilskoledekaler, och kramade om ratten. Justerade backspeglarna och sätet. På ord från inspektören lade jag i backen och rullade iväg. Körningen i Gävle, där jag aldrig tidigare kört, gick bra…, enligt mig. Jag körde lugnt, hade blicken långt fram, rörlig och hade snudd på pervers koll i backspeglarna. Blicken framåt. Vad gäller där framme? Rondell, korsning, järnvägsövergång? Vad gäller? Hastigheten laglig. Håll hastigheten och släpp gasen i god tid. När du passerar femtioskylten ska nålen stå på femtio och inte femtiotre. Inspektören guidade mig genom det morgontrötta Gävle som sakta vaknade till efter nattens sömn. Genom rondeller, korsningar, svängar och trafikljus. Allt förflöt bra, snudd på felfritt faktiskt. ’Snudd på’ därför att jag kom till ett övergångsställe var början och slut gömde sig bakom två snöhögar mycket större än de som kantat vägen på vägen dit. Dock höll jag rätt hastighet och därför behövde jag inte panikbromsa (aka. Bromsa mig till en underkänning) men det krävde en lite kraftigare bromsning som fick en att skjutas fram en aning i sätet. Bilen stannade dock och kvinnan gick över. Crisis diverted å sido, när vi svängde in på parkeringen igen fick jag parkera på vilken parkeringsplats som jag ville, men blev hindrad när jag var på väg in på en plats som tydligen tillhörde en annan publik installation. Lite justeringsarbete senare så stod bilen hyfsat välparkerad på en plats tillhörande vägverket. Inspektören klottrade ner något på sin padda innan han naglade fast blicken i min.
”Hur gick det här då?”, frågade han nollställt.
Obekvämligheten började bubbla igen och jag svalde hårt. Fick inte misslyckas nu. Då skulle det vara över.
”Ganska bra, skulle dock ha bromsat lite tidigare borta vid övergångsstället. Tyckte dock inte att det blev någon risk.”, svarade jag och försökte se självsäker ut.
Han lämnade min blick någon sekund utan att säga något. Bara ögonen som kallt tittade på mig. Mer petande på plattan.
”Ja du…”, sa han dröjande.
Blicken gick från kall till iskall.
”Du bromsade lite sent där borta. Bromsning måste du träna på (läs betoning på måste)…, men det får du göra själv för du har klarat det!”
En blixt av lättnad sköt genom kroppen. Från toppen till tårna. All nervositet, depression, press och oro lämnade mig i det glädjevrål som jag släppte ut. Han körde fram handen och jag skakade den. Äntligen slutade jag fred med en auktoritet inom trafikverket istället för att placera honom på min svarta lista.
”Ditt leg gäller som körkort till dess att du får själva kortet.”, avslutade han och klev ur.
Fortfarande hög (vilket egentligen inte går så bra ihop med bilkörning) på glädje klev jag ur bilen och tog ut jackan och hörlurarna från baksätet. Slängde en sista blick på bilen som just gett mig mitt körkort och vände mig om mot T-huset där min pappa väntade. Otåligt. Jag försökte gå in med nollställd min, försöka att inte visa varken det ena eller det andra. Instruktören klev raka vägen in och fortsatte med nästa att köra upp. Inte ens en blick åt pappas håll. Så fort jag kom in, tittade han på mig. Jag förberedde mig snabbt på att få ge det glada beskedet, kanske för att göra det med lite mer finess. Med en skamlöst plagierad Happy Days-catchfrase spottade jag ut ett ”Eyyy!” och slog ut med armarna. Tanken var att det skulle se smidigt ut, men efteråt fick jag pappas uppfattning. Att det snarare lät som en blandning av ett glädjeskrik och ett bröl från ett rovdjur som just fångat sitt byte. Sen gick inte min nollställda stil heller så bra, jag hade glömt att nollställa en sak – ögonen… Så fort han hade sett mig så såg han blicken som avslöjade allt. Vi lämnade huset tillsammans och det var först då som instruktören nickade bekräftande mot pappa. Mest troligt för att jag hade berättat det först.

Sen var det ju det här med körningen. Nu fick jag köra själv utan att någon som haft körkort i minst fem år och var minst 23 (om jag minns rätt) satt bredvid samt att vi hade den där avlånga, rektangulära, gröna stämpeln i arslet, men jag körde inte hem till Stockholm den där dagen. Hade jag kört hade en överhängande risk för att vi inte skulle ha kommit hem närvarat, med tanke på hur hög på lycka jag var och koncentration på körningen hade det kanske varit si sidär med. Vi stannade vid en bensinmack för att förtära resten av frukosten som vi hade med. Efter att jag hällt i min en kopp kaffe samt tryckt i mig så mycket jag förmådde av min andra smörgås blev jag inskickad i butiken. Ut kom jag med en påse bilar, kändes passande med tanke på situationen. När vi åter satt oss själva i rullning hade jag en sak till att göra innan jag kunde sätta en stor fet grön bock i körkortsrutan – besöka bilskolan som jag någon vecka tidigare plus minus skrivits ut ifrån. Det sista jag och min lärare kommit överens om var att jag skulle boka privat uppkörning och sen komma och hälsa på då jag hade kortet. Lite drygt en timme senare, runt tio snåret, stövlade jag in i Tibble Trafikskolas entré. Jag tog höger mot receptionen där ett bekant ansikte väntade. Nu tänker säkert många av er att det var min lärare men icke! Det var en annan administrativ hjärna som jag pratat rejält mycket med under min tid där, och som var väl inläst på hur många gånger jag besviken kommit tillbaka hem till skolan efter uppkörningarna.
”Är du här för att boka ny uppkörning?”, var det första hon frågade när den uppenbara förvåningen över att jag var tillbaka…, igen…, lagt sig.
”Nej.”, svarade jag och log hemlighetsfullt.
”Har du redan tagit det?”, frågade hon.
”Japp.”, svarade jag och vi båda sprack upp i ett leende.
”Grattis! Var körde du upp?”, frågade hon efter att vi kramats över disken.
”Gävle.”
Leendet försvann och två stora ögon stirrade tillbaka, överraskade av det högst oförväntade. Jag drog hela historien om att vi lämnat Vaxholm klockan cirka fem timmar tidigare.
”Var håller Mr. G hus då?”, frågade jag sen.
”Ska se här.”, svarade hon och knappade på tangentbordet innan hon tittade på klockan.
”Han är ute och kör.”
”När kommer han tillbaka?”
”Om en och en halv timme.”
”Då kommer jag tillbaka om en och en halv timme.”, svarade jag och tillsammans med pappa som dittills bara hade skakat tass och sen stått tyst lämnade vi byggnaden.
En och en halv timme senare klev vi in i gen och den här gången möttes jag av min gamla lärare som uppenbarligen redan blivit delgiven nyheten, för han smålog och frågade om man fick säga grattis.
”Det får man.”, svarade jag och en kram senare så var min körkortsutbildning officiellt avklarad.

När jag sitter och skriver det här så har det gått exakt 11 månader sedan dessa händelser, och kom just på att jag firar ett år med kortet om en månad. För er som är införstådda och kan hur länge en prövotid för ett normalt B-kort gäller har ni redan räknat ut att halva min prövotid då är avklarad, och jag bara har ytterligare ett år innan jag får ”börja leka ordentligt”. Skämt å sido, jag har kämpat för hårt för det här kortet för att låta det försvinna och så är det med det.

”Ska jag tolka avsaknaden av glädjerop som att det inte gick?”
Raden kom från min bästa kompis (och enligt andra, andra hälft) som var en utav de få som visste om att jag skulle köra upp. Jag hade inte direkt skrikit det på Facebook med tanke på att jag inte ville skylta med ytterligare ett eventuellt nederlag. Ivrig att svara med cool som en katt väntade jag till dess att vi stannad utanför XXL sport och vildmark i Arninge. Där ringde jag honom.
”Har du tid?”, frågade jag i vetskapen om att han hade en mattelektion att koncentrera sig på.
”Har rast i fem minuter till.”, svarade han spänt.
Jag hörde att han var lika ivrig som jag att få reda på resultatet. Kan vara därför att han var den enda bortsett från mina föräldrar som kände till planerna jag hade om kortet fortfarande saknades.
”Jag gjorde det. Jag har kortet.”, svarade jag och log in i telefonen.
Det blev tyst. Om det berodde på förvåning eller var lite tid för att komponera en gratulation får vi aldrig reda på.
”Fan grattis bro…”, sa han sen, med en suck av lättnad.
Resten av dagen förflöt genom att jag, förutom att glädja mig och snudd på tjatade hål… okej, tjatade hål, i öron på pappa, spelade och när mörkret föll började ringa runt för att sprida nyheten. Och såklart, såhär skrev jag på Facebook under eftermiddagen:

“The greatest trick the devil ever pulled, was to convince me I couldn't do it. Första gången gick det inte. Inte andra eller tredje.

And like that,
SÅ GJORDE JAG DET!!
JAG HAR KÖRKORT!!!!
Tack alla mina underbara vänner som fanns där för mig, speciellt på slutet!”

Samma dag gjorde jag också min första körnig. Helt själv.

Tillbaka till vardagen. Lite drygt en vecka senare kom ett mycket efterlängtat brev från Transportstyrelsen innehållande budskapet om att ett kort fanns att hämta.
”Fuck yeah!”, tänkte jag tyst för mig själv och tog bussen ner på stan.
Jag kliver av vid Söderhamnsplan, korsar gatan mot posten bara för att mötas av en skylt på dörren som skiljer mig från den nedsläckta hallen innanför – Öppet 9-11, 16-18.
Da crap? Öppet innan och efter jobben, men jag vill ha mitt kort nu. Kunna sitta och smeka det med blicken resten av dagen. Värt att notera var att klockan du var runt ett så det skulle dröja innan kontoret öppnade igen. Något irriterad åkte jag hem igen och väntade i dryga två och halv timmar innan jag återvände. Köade, visade upp pappret och legget, fick ingen form av hint till gratulation då hon på andra sidan läste vilket datum det var utfärdat. Men det bekom inte mig, alls. Istället slet jag upp kuvertet innan jag åter hamnade på bussen och kunde knappt tro mina ögon. Visserligen hade jag redan tagit det, kört själv och kunnat säga ”jag har körkort” – men att själv se den faktiska plastbiten, om än den med den nya layouten - KÖRKORT SVERIGE. AM/B. Andreas Blom. Det är som första gången du själv kör, det går inte att beskriva utan måste upplevas för att du ska förstå (och känna) glädjen, lättnaden och friheten.

Som jag sa, tillbaka till vardagen. Jag huserade då hos min jobbcoach Ingeus i Solna Centrum, och hade dels för att jag redan gått den intensiva perioden på sex veckor (det där kunde ha låtit hysteriskt fel om det formulerats på annat sätt), och dels för att jag tagit lite tid till pluggning inför kortet – inte varit där på länge. Det ordinarie schemat föreskred två dagar fysisk närvaro, 4 timmar per dag. Min jobbcoach var helt på det klara med hur situationen såg ut och kunde inte hitta något som talade emot min motivering för att plugga lite mer istället för att söka jobb: Att ta B-körkort innebar ett visst uppsving i cv:t. Så när jag dök upp i hallen och klev utan att invänta signal genom det minimala kontorslandskapet som endast var till för de som coacherna, och slutligen satte mig på hörnet av hans skrivbord med ett självsäkert leende, sken han upp.
”Mr. Busy! Hur är läget?”, frågade han med ett leende som lyste av undertoner.
”Rätt okej.”, svarade jag och log ännu bredare.
”Få se det.”, sa han.
Jag håvade upp min plånbok och gav honom mitt rosa kort med ett leende större än takhöjden i det Sikstinska kapellet.
”Så.., nu kan du söka fler jobb som kräver B-kort. Bensinstationer, budbilschaufför…”
”Japp, har till och med pratat med Statoil i Vaxholm.”, svarade jag innan diskussionen om jobb rullade igång igen.

Vad som hände sedan? Jo, intervjun som jag hade haft med SectorAlarm gav inget, inte för att jag inte dög, jag hade säkert fått jobbet om jag inte ställt mig så emot 100 % provision. Saken är den att jag som första jobb vill ha en grundlön, provision i all ära, men en garanterad summa som sen kunde växa sig större – inte enbart en lön som ändrar sig beroende på prestation. SectorAlarm ville då ha mig som dörrknackare och det optimala målet var att jag också skulle sälja hemlarm, dörr till dörr. Så jag fortsatte söka. Blev så fint ”inbjuden” till ett öppet hus hos Arbetsförmedlingen där en presentation från WhyUs skulle äga rum. Det visade sig att det handlade om försäljning, åter igen. Jag fick reda på att det fanns fältsäljning, och något s.k. Call Center. CC, dvs. Call Center, gick ut på att man som telefonförsäljare sålde det som WhyUs hjälpte valfritt företag med att sälja för stunden. Jag var en utav dem som stannade kvar efter presentationen för en intervju på plats vilken ledde till att jag senare blev kallad till deras huvudkontor i Bergshamra. Intervjun där, som hölls av samma person som hos AF, gick bra och jag fick reda på att jobbet nästan var mitt. Nice, visserligen telefonförsäljare men med grundlön som jag skulle få oavsett hur mycket jag sålde. Några dagar senare kom jag tillbaka för en genomgång av det senaste som vi skulle kränga – modem och bredbandsservice. Efter genomgången fick jag dock reda på att det här med grundlön hade tagits bort och ersatts med gissa vad – enbart provision. Hopp, hale-fucking-lujah! Äntligen hade jag kommit så nära att bläcket nästan nuddade anställningsavtalet som skulle ha gett mig en sex månaders provanställning som sedan skulle övergå i tillsvidare, och så kommer det här. Både jag och den andre kandidaten fick natten på oss att fundera på saken innan vi skulle mötas dagen efter. Redan på vägen hem hade jag fattat mitt beslut. Jag kunde inte arbeta enbart på provision utan var tvungen att ha en grundlön som grundplåt. Så det var lite av en letdown. Dagarna hos jobbcoachen fortsatte, likaså de enstaka besöken hos Arbetsförnedrin…, förlåt, Arbetsförmedlingen, där sökandet fortsatte. Jag började tänka om. Tänk om det finns en annan inkörsport till arbetet, någon som jag dittills inte hade prövat. Sen hittade jag den, nämligen praktik. En praktik innebar jobb under en begränsad tid men som i det långa loppet kunde ge tillsvidare. Jag började rota i praktik-högen hos AF och hittade inte långt efter en annons från Möbelvaruhuset på nätet – Furniturebox. ¨

De sökte en praktikant som skulle hjälpa till med bildredigering, författning av produkttexter samt videoredigering. Även fast jag inte hade en aning om hur man redigerade video så sökte jag. Efter två kurser i grafisk kommunikation på gymnasiet så hade jag baskunskaperna i både Photoshop, Illustrator och hur mycket jag än hatade det – Indesign. Saken hörde också den att sista datum för ansökan närmade sig så det fick bli snabba ryck. Jag skrev ihop en ansökan och skickade in för att redan efter helgen få ett telefonsamtal från ett överhuvud på företaget. Han ville ha in mig på intervju, något som jag verkligen inte sa nej till. Adressen var Linnégatan 87B, belagd i Garnisonen på Östermalm. Not bad. Jag kom dit och imponerades direkt av byggnaderna som i enlighet med resten av området inte var direkt sjabbiga utan snofsiga. Inte på ett ”sobbigt” sätt utan prydliga. Jag påkallade med hjälp av dörrklockan uppmärksamhet och blev insläppt av en herre med kammat, bakåtslickat hår och som avslutning en lagom ledig grå kostym. Han visade in mig i mötesrummet och frågade mig om jag ville ha kaffe, te, mjölk eller vatten. Hade inte druckit kaffe sedan frukosten och det här var ändå runt klockan ett, så jag tog erbjudandet om en kopp java. Han försvann och jag spanade in stället.

Väggar av glas både framför och bakom mig, fönster ut till vänster och dörren ut till korridoren på höger sida. Genom väggen framför kunde jag se ingången och alla som kom och gick, och genom väggen bakom kunde jag se hela vägen bort till andra delen av byggnaden, åtminstone kändes det så. Kostymen kom tillbaka med två kaffekoppar och slog sig ner. Han hade mitt CV och min ansökan framför sig och efter att ägnat dem en snabb blick frågade han mig:
”Så, Andreas, varför ska vi just ta med dig som praktikant här?”
Jag svarade med mitt vanliga säljsnack, om man nu får kalla det så. Att jag var engagerad och alltid gjorde allting jag tog mig för till 110 %, att jag alltid slutförde och gjorde mitt bästa samt att jag alltid, som avslutning, var otroligt positiv. Vi fortsatte med att han berättade lite om hur företaget jobbade, hur gammalt det var och så vidare innan han gick in på, eventuellt mina, arbetsuppgifter. Det skulle bestå i att bildbehandla produktbilder i Photoshop, lägga upp på sajten och skriva beskrivningar av produkterna. Jag fick också frågan hur väl jag kunde Photoshop, på vilken jag svarade baskunskaper. För om vi ska vara ärliga här, jag har visserligen gått två kurser som ”lärde” mig PS, samt två kurser som vid varje tillfälle använde PS, men trots det så är det ett avancerat program och jag behärskar kanske bara 10-15% av det till fullo. Jag kan dock mina filter, friläggningar och filningar i exponering och kontrast rätt väl. Killen i kostymen framför mig nickade godkännande och tittade på en stol som stod i ett hörn. Metallben som höll den ergonomiskt formade platssitsen uppe och på plats.
”Kan du beskriva den där?”, frågade han och pekade på den.
Lite stappligt började jag beskriva.
”Robusta ben av metall håller sitsen av plast stabil och ger dig en stol som inte bara är skön att sitta i utan också ser bra ut på vilket kontor, konferensrum eller fikarum som helst.”
Eller något i den stilen, jag hade ju ingen aning om hur de beskrev produkterna.
”Inte illa., svarade han och jag nickade nöjt.
”Det var väl ungefär det jag hade att säga. Har du några frågor?”
Jag tömde det sisat av kaffet i strupen och funderade. Jo, jag hade en.
”Om jag någon gång ska fotografera, har ni utrustningen eller ska jag använda min egen?”
Så fort jag ställt frågan insåg jag hur roligt fånig den lät. Självklart att ett företag som sysslade med media hade kameror.
”Det är lugnt, vi har kameror och en väldigt fin fotostudio som vi håller på att bygga i källaren.”, svarade han och tillsammans lämnade vi rummet.

”Men då om det blir aktuellt så skickar jag in pappren till Arbetsförmedlingen så vi kan börja så fort som möjligt.”, sa kostymen och jag nickade.
Han tryckte på knappen för entréplan och de massiva ståldörrarna skiljde oss, samtidigt som plåtlådan bar mig neråt i det rektangulära röret. På vägen hem, genom tunnelbanan och upp från underjorden, in på bussen och en väg hem fylld av musik, gick jag igenom mötet. Jag kom på mig själv med att tycka att kostymen kanske var aningen stel men å andra sidan kanske det bara handlade om ögonblicket då två för vandra okända personer möts och inte vet hur man riktigt ska förhålla sig till varandra, och att det skulle ändras ju mer man lärde känna varandra. Överlag kändes det bra. Trevliga lokaler, häftigt område och något roligt att pyssla med. Min plan var, och är fortfarande mer eller mindre, att pyssla med något inom media i framtiden – och därför passade det här som handen i handsken. Och kanske viktigast av allt – ha något att göra på dagarna.

Jag återvände hem, och var rätt säker på att platsen var min (jag hade som resultat av det senaste uppsvinget i antalet intervjuer fått väldigt bra självförtroende), så jag tog det lugnt. Spelade, sov och spelade. Kändes rätt sweet faktiskt, som om jag redan fått praktiken (”jobbet”) och kunde unna mig lite avslappning. Det var en eftermiddag som vilken eftermiddag som helst, då telefonen ringde. Jag pausade och lirkade upp telefonen ur fickan. Kostymens namn på displayen – jag svarade:
”Hej Andreas! Hur är läget?”, frågade kostymen på andra sidan tråden.
”Bara bra, själv då?”, frågade jag och började analysera det kommande svaret.
Innan det här samtalet skulle jag ha fått reda på om platsen blivit min, eller inte…
”Det är bra, du, vi har gått igenom alla ansökningar och de som vi intervjuade i fredags…, och du hamnade överst.”
Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag reagerade men fick i alla fall fram ett ”tack.”
Vi kom överens om att jag skulle börja den 12:e mars som preliminärt startdatum vilket var ungefär en vecka framåt i tiden. Pappren var inskickade och enligt kostymen så var allt i ordning. Vi avslutade samtalet och jag funderade. Mest på Arbetsförmedlingen. Det här med att godkänna en praktikplats krävde särskilda papper, dokument som kunde ta veckor att få igenom innan jag ens kunde börja. Det var tisdag och jag hade intervjuats fredagen före. Omöjligt att papprena redan var påskrivna. Inte Arbetsförmedlingen och den svenska byråkratin. Så jag slängde iväg några rader och kollade. Allt var i sin ordning och jag tänkte i mitt stilla sinne:
”Wow. Jag har fått praktik.”

Det enda som inte direkt var till belåtenhet var resvägen. Istället för att ta den mest uppenbara och smidigaste så föreslog SL att jag skulle ta bussen till Danderyd, där ifrån tunnelbanan till Östermalmstorg, och därifrån åka vidare till Karlaplan. Något som jag ganska snart insåg vara rätt irriterande och inte alls gick snabbast. Istället tog jag gamla 670 till Tekniska och bidrog till den överbefolkade 4:an mot Gullmarsplan. Det tog ungefär 45 minuter dörr till dörr och eftersom jag började 09:00 så räckte det ofta med att jag åkte runt 8, eller strax före för att besegra de sedvanliga förseningarna. Som om Murphy satt och väntade på mig så kom försenades jag tredje dagen. Inte direkt ett underbart första intryck framför allt från en som skrutit om att han kunde räkna antalet försenade ankomster under grundskolan samt gymnasiet på en hand. Men jag ringde chiefen och förklarade läget. Han var på det klara och det var inga problem att jag skulle komma in max 15 minuter för sent.

Sen började tre månader av fokuserat arbete, och det kändes som jag producerade mer resultat på länge. Lokalerna lärde jag mig utantill och bara drygt tre veckor senare knallade jag runt som om jag jobbat där hela mitt liv. Kom dit på morgonen, slängde in lunch lådan i det förhoppningsvis inte alldeles för fulla kylskåpet, hälsade på kollegorna, hällde upp en kopp kaffe som förhoppningsvis inte stått på alldeles för länge och begav mig till min arbetsplats mitt i kontorslandskapet. Från början satt jag faktiskt till höger om självaste chefen vilket gjorde att jag ändå var hans högra hand, eller? Fick en lista över produkter som enligt kostymen skulle bli mitt första case, och som skulle beskrivas och vid behov kompletteras med bilder. Efter lite trevande steg så lärde jag mig deras mallar i både beskrivning och bild. Och från och med den dagen flög fingrarna över tangentbordet och bilderna hann knappt öppnas i Photoshop innan de var sparade med nya mått. Jag började kunna mitt sortiment produkter som var utomhusmöbler, av märket Dacore och kände mig allmänt bekväm i situationen. Som det stod i annonsen så såg företaget långsiktligt på praktiken och ville gärna beroende på hur väl man skötte sig rekrytera in efter avslutad praktik. Utan att tänka för höga tankar om mig själv, med det kändes som att jag kunde få stanna vilket skulle vara väldigt uppskattat. Ett jobb som content-uploader (som min ”titel” var) skulle inte vara fyskam.

Något som fångade mitt intresse var att företaget också hade rekryterat in ytterligare en praktikant efter att jag börjat, vars period var på en och en halv månad. Vi bondade rätt fort och jag fick reda på lite om mer om vad han jobbade med. Förutom att det vara samma avdelning som jag så hade han hand om reklamfilmer och framför allt flash-banners (något som jag erkänt att jag inte kunde, alls) som var avsedda för sajten. Han gick verkligen in för det. Jobbade från halvnio på morgonen till sex på kvällen då vi slutade. På tisdagar stannade han till och med en timme extra. 9,5 timmar på kontoret dagligen – det måste väl leda till en tillsvidare efter praktiken? Tydligen inte, för lite drygt en månad senare tackade vi motvilligt av honom. Han var tvungen att lämna oss av okänd anledning, jag fick aldrig reda på varför. Konstigt dock, han hade producerat enormt mycket, hade seriösa skills samt var lojalare än lojalast mot oss. Klart vi kände en saknad i laget, men det kunde inte vi som simpelt fotfolk rå på. Klart att jag också började fundera på om jag också skulle få stanna eller inte då min period var klar. Om man skulle gå på stämningen och antalet jobb jag fick (dvs. uppgifter) så talade allt för att jag skulle på stanna.

Den 11 juni, klockan 17:45, arbetade jag tillsammans med företagets fotograf nere i lagret där vi plåtade soffor. Han plåtade och jag hjälpte till att baxa de in och ut från strålkastarljuset. Jag fick även tycka till om bilderna och vad jag tyckte kanske för att jag hade lite kunskap bakom pannbenet om just fotografins uråldriga (violating celebrities since 1839) konst. Vilket jag såklart välkomnade som en bekräftelse från ”någon som kunde” att jag verkligen kunde ett och annat. Om jag inte minns fel så finns (eller åtminstone fanns) en av bilderna som jag själv ”valt” uppe på hemsidan vilket i slutändan känns rätt ballt. Att något som har bedömts av mig finns på ett bolags hemsida i försäljningssyfte. Klockan började närma sig sex och vi packade ihop medan jag funderade om jag skulle komma tillbaka i morgon. Vi kom upp igen från vad jag skämtsamt kallade ”katakomberna” och återvände till datorerna.
”Ta det säkra före det osäkra”, tänkte jag och började ladda över allt arbete som jag gjort till datorn, utifall.
Min s.k. sub-chef, dvs. chefen för produktuppladdningen, kom in och jag påminde honom lite lätt.
”Så hur blir det?”, frågade jag kort, utan hopp eller besvikelse som underton.
”Just det ja, häng med mig. Vi tar det i mötesrummet.”
Jag följde efter honom den korta vägen till Shanghai, och bli inte förvånade nu för det var inte till landet utan till mötesrummet som något ljushuvud döpt till Shanghai. Vi satte oss och han samlade sig.
”Ja du Andreas…”
Jag tittade förbi honom, genom glasrutan till lunchrummet där jag tre månader tidigare suttit på intervju.
”Vi har beslutat att inte gå vidare.”, sa han och tittade på mig.
Var det för att se hur jag reagerade?
”Så tråkigt, och varför?”, frågade jag aningen nedstämt även fast jag under ytan redan räknat ut det och varför.
”Jo, därför att du inte producerat tillräckligt (ungefärliga ord).”, svarade han och jag fortsatte att se på honom.
”Om jag fått bestämma skulle du fått vara kvar, du har hjälpt till otroligt mycket, alltid arbetat på bra och levererat.”
”Och det har du jobbat för?”, tänkte jag.
”Vi gör såhär, eftersom allt det här kom så plötsligt nu, så föreslår jag att vi åker hem nu och att du kommer tillbaka nästa vecka. Jag bjuder p lunch och så får du ett ordenligt avtack. Hur ser det ut för dig?”
”Det låter bra, vad sägs om måndag?”
”Då säger vi så, kom runt tolv halv ett så går vi ut och käkar någonstans.”
Jag gick före honom tillbaka till datorn, plockade ut min vita usb-sticka, och stängde av.”
”Hej då.”, jag vinkade kort till honom och gick ut i entrén. Krängde på mig min jacka och hängde ryggsäcken över högra axeln. Tryckte upp hissen och lämnad kontoret.

På vägen lyssnade jag på College & The Electric Youths ”A Real Hero”, mest för att bekräfta på något filmiskt maner att de just begått ett stort misstag. Jag hade kunskapen, jag var lojal och kunde rutinerna. Men de envisades med att sparka ut mig och ta in en ny, som skulle kräva upplärning men som inte skulle kosta dem en krona. För så här ligger det till, när du får en praktik via Arbetsförmedlingen så får du din ”lön” från dem också i form av utvecklingsersättning. Beroende på om du har fullständiga gymnasiebetyg eller inte varierar summan du får per dag men min låg på 142 kronor. Bara där har vi en orsak till att jag borde få stanna. En som villigt går upp på morgonen, lägger ner hela sin själ i jobbet och som alltid oavsett hur mycket som skulle göras, höll humöret på topp – för ynka 142 kronor per dag! Är inte han lojal? Värd en tillsvidare?

Frågar du Furniturebox så är svaret tydligen nej. Men vem kan beskyllda dem? Det är fullt lagligt att misshandla praktikanter på byråkratisk nivå. De kostar inget att ta in, du behöver inte betala dem för att göra exakt samma arbetsuppgifter som en tillsvidare anställd, och om de dessutom jobbade heltid så blev det ännu bättre. Samma produktion som en tillsvidare, fullt avlönad men helt gratis. Tricket är bara att lura in praktikanten i företaget, vilket görs via en annons som nämner en fet lögn, ”vi ser långsiktligt på praktiken och vill gärna rekrytera in efter avslutad period.” Men när det kommer till kritan så är det tack och hej med motiveringen att de inte producerat tillräckligt. Med tanke på hur mycket praktikanten före mig jobbat så har tydligen FB en overkligt hög minimum för ”tillräckligt”. Chansen finns dock att du får anställning efter avslutad praktik hos Furniturebox, om du enligt deras mått mätt presterar över ”tillräckligt”. En av mina kollegor hade börjat som praktikant men blivit uppringd en månad efter med förfrågan om hon ville börja. Men i det stora hela är Furniturebox ett företag som gradvis blir större och större, delvis på bekostnad av gratisarbetskraft. Synd, eftersom personalen på stället är jättetrevliga. Det är ledningen som inte direkt har rätt uppfattning. Och det värsta av allt är att det är fullt lagligt. En allmän varning utfärdad – om du tar praktik på Furniturebox, var beredd på följande:
Slita som ett djur, arbeta snudd på övertid för att ”garantera” din plats.
Hoppas på enormt mycket tur.
Gå in med uppfattningen om att det inte kommer leda till mer än ett utökat CV.
Men men, innan jag försvann så fick jag reda på att de med all sannolikhet behövde vikarier under sommaren då den ordinarie personalen gick på semester, och om jag var intresserad av att hoppa in. Även fast jag tyckte det lät lite konstigt att jag fick erbjudandet direkt efter att jag ”blivit sparkad” så lät det såklart bra. Arbetet som då skulle vara aktuellt skulle bestå av att bistå fotografen nere i lagret (något som jag gjort rätt intensivt under de senaste veckorna på praktiken) med diverse fotojobb. Packa upp, bära dit, bära hit och komma med synpunkter…, ungefär det jag redan pysslat med. Så självklart tackade jag ja och bad dem ringa om det blev aktuellt. På pappret rörde det sig om några veckors arbete så det lät alldeles perfekt. Nu ska jag inte försköna lagerarbete som något avslappnat men jag tyckte i alla fall att det var hyfsat avslappnat. Klart det var tunga lyft som krävde lite av kroppen men det sköna var att det inte skulle ske på mikrosekunden, det fick ta någon sekund innan man fick upp den och så var vi två som arbetade. Så summa summarum så skulle några veckors jobb nere i Furniturebox katakomber inte vara fel.

Våren började så smått övergå till sommar, och beskeden från sommarjobben som jag sökt började trilla in. Exempelvis så fick jag ett mail från Statoil när jag satt på bussen hem tillsammans med min wingman. Det enda stället som jag hoppats på och där jag faktiskt kände att jag hade en chans till jobb svek mig den eftermiddagen. Intervjun som jag haft tidigare under våren hade gått bra och jag kände spontant att det kunde bli något. Första sommaren sen nian då jag kände att ett sommarjobb var inom räckhåll. Men icke, tydligen så blev jag bortprioriterad och jag har en aning om varför. Note to self: klipp dig och ha inte en frisyr som överlevt sen 80-talet då du går på intervju. Klart jag blev nedstämd, jag hade varit på mötet nere på sjömacken tidigare där de gått igenom rutiner, regler och planer. Om jag skulle få jobbet så skulle jag jobba minst 7 veckor vilket omräknat blir runt två månader. Jag hade räknat med att kanske börja den 15:e juni och sen arbetat i två månader. Slutat den 15:e augusti och då med lite mer kapital på fickan samt ytterligare ett bredare cv. Plus lite semester innan hösten. På tal om hösten…, där har vi en av anledningarna till att jag inte tog det så hårt som jag skulle ha gjort annars. Jag hade nämligen bestämt mig för att söka in till universitet, av den enkla anledningen till att jag tröttnat på arbetslösheten.

Och mycket riktigt, lite drygt tre veckor senare gick jag in på antagning.se och såg till min lättnad att jag blivit antagen till digital fotografi- och bildteori, en deltids samt distanskurs på Stockholms universitet. Varför deltid frågar du dig? Varför en separat kurs? Anledningen var därför att jag inte pluggat på över ett och ett halvt år och var inte säker på om jag hade kvar det skarpa löshuvudet som jag haft i gymnasiet, och därför prövade mig fram. Och glädjen över att ha kommit in och därmed ha något att göra när hösten väl kom kändes som en trygghet. Sommaren förflöt, jag fortsatte skriva på min roman (som fortfarande inte riktigt är klar, men på god väg…, den ligger på korrekturläsarstadiet). Utöver det så försökte jag gång på gång att skriva min väg in på Gamereactors redaktion och efter ett försök senare under våren lyckades jag…, nästan. Vi drog krogrundor, jag och kompisarna. En utav dem som också gått arbetslös sedan studenten hade faktiskt fått ett jobb. Lite längre bort…, ganska långt bort…, i Bulgarien. Och därför hade han en rätt intensiv period där han bockade av” vännerna innan han åkte. För min egen del fick jag dock tillbringa lite mer kvalitetstid än enbart den där rundan. Det hände sig så att jag några veckor senare hamnade hemma hos honom, och tillsammans med ytterligare en gemensam vän såg vi ett par filmer. Jag hade varit väldigt på om att vi skulle se min dittills bästa (och i slutändan favorit) film under 2013, nämligen Gangster Squad. När den avklarats såg vi också The Great Gatsby och samtliga fastnade på kommentaren ”old sport” som efteråt brukades rätt flitigt. Det var allmänt mysigt men den konstant närvarande känslan av att han snart skulle försvinna låg hela tiden direkt under.

Om vi får hoppa fram en bit och summera hur min sommar 2013 såg ut. Jag fick inget sommarjobb vilket helt klart påverkade både kassan och självförtroendet. Var fortfarande visserligen inskriven hos både arbetsförmedlingen och jobbgarantin för ungdomar, och bar därför rätt till utvecklingsstöd vilket är en summa pengar från försäkringskassan i slutet av varje månad. Runt 3000 som inte är någon monstersumma men som hjälpte min vardag att gå runt med råge. Därför var jag inte bankrutt och kunde fortfarande leva. Och leva gjorde jag, minst sagt. Förutom de obligatoriska turerna till morfar nere i Ljungsbro där jag också träffade kusinerna och deras nya hund (ny och ny…, den nya som efterträdde deras gamla samt ”min” hund), som inte förstod vad ordet lugnt betydde. Därför gick vi väldigt bra ihop, Tassen och jag. Bortsett från morfar så gjorde vi faktiskt också en utflykt utöver det vanliga. För det är inte varje dag som jag i alla fall åker till England. Lång historia kort – pappa bodde i England i början av 70-talet och har sedan dess haft kontakt med sin gamla flamma. Det har varit på tapeten att vi skulle besöka henne redan förra året men ett visst OS satte käppar i hjulet. Men i år blev det av och den 1:a juli lättade vi från Arlanda fulla av förväntningar. Framför allt för att äntligen få se pappas gamla domäner och hans berömda bungalow som vi dittills bara hade hört så mycket om. Och det var en speciell känsla att efter så många år av konstant diskussion faktiskt vara på plats i England. Vi landade på Gatwick Airport klockan 22:20, 23:20 lokal tid – och var rätt trötta. Vi checkade ut, plockade upp vårt bagage och begav oss till den väntande taxin. Eftersom mina sinnen inte var de mest vakna kändes det om  än ännu konstigare att alla körde på fel sida av vägen och då ska vi inte tala om när jag upplevde en rondell åt fel håll…, det gick bara inte ihop.

England då, vilken resa… Vi hade ett tight schema och bara tre dagar att spendera på hela förenta kungariket vilket tvingade oss att arbeta strategiskt och verkligen planera in vad vi ville se samt när vi ville se det. Två dagar i London samt en dag nere i södra England var planen. Vi började med att ta London dag 1. Men innan en frukost som för min del bestod av äggröra, någon form av potatisbulle, den godaste apelsinjuice jag någonsin druckit samt bacon vars sälta jag först underskattade ganska enormt. Jag gillar promenader, även fast jag kanske inte tar dem så ofta. Men jag kan inte minnas sista gången jag gått så mycket i en stad, från morgon till sen eftermiddag var vi ute och gick konstant (ända undantaget var då vi trängdes med andra britter i tunnelbanan, då stod vi still). Bland andra så besökte vi Westminster Brigde, ögonbollade Big Ben och njöt av utsikten från London Eye, 135 meter upp i luften. Nja, så fin utsikt en gråsjaskig dag i London tillsammans med lite regn har att erbjuda i alla fall. Dagen efter spenderades det först 2,5 timmar på ett tåg (”Interrail”) ner till South Hampton, strax utanför Emsworth. Jag blev vid den första ögonkontakten med landsbygden hopplöst förälskad. Sedan dess tjatade jag gång på gång om hur allt var likt Midsummer Murders, men var noga med att poängtera att det saknades lik…, vilket var bra. Det var verkligen skillnad på London och landsbygden. Istället för trånga gator till bredden fyllda med både bilar och människor hade vi här gator då det kom en bil då, då och som kantades av en och annan. Husen var inte heller packade som legoblock utan hade faktiskt privilegiet av att inneha egen trädgård…, hela vägen runt! Sen hade varje hus ett namn i motsats till Sverige. Allt slutade på Cottage vilket jag tyckte var extremt gulligt av någon outgrundlig anledning. Tydligen så var antalet fotografier som jag redan hunnit fånga in med min D5000 rätt imponerande (den var bestyckad med ett 16 GB höghastighetskort så det fanns plats för rätt många), för pappas barndomskamrat häpnade när jag berättade att det fanns runt 600 bilder bara två dagar efter det att vi kom (som en parantes kan sägas att jag totalt tog 1099 bilder under hela vistelsen, som sedan efter sortering lämnade efter sig 830 eller nåt i den stilen). Jag lovade också att hon skulle få en kopia på bilderna som jag tog nere i södern.

Tillbaka i London dagen efter, upp samma tid som innan för att hinna med den resterande bråkdelen av det London hade att erbjuda. Man kan lugnt säga att det var ”around London in 80 seconds”. Vi startade hemma på Imperial College of London där vi bodde, åkte från South Kensington tunnelbanestation och uppåt. Till S:t John’s Wood vilken jag på plats klassade som den snyggaste stationen i Londons tunnelbanesystem. Klockor med romerska nummer, snyggt dekorerade rulltrappor som påminde om svunna tider, lite 20-tal aktig om man så vill… Vi kom upp från underjorden och satte kurs mot gatan som under 60-talet skrev musikhistoria – Abbey Road. Att få svänga ner åt höger och se den faktiska skylten ”Abbey Road – City Of Westminster” kändes overkligt bara det, men var småpotatis då jag minuterna senare stod med självaste Abbey Road Studios i ryggen och gick över det berömda övergångsstället med samma min som Disney’s Robin Hood hade när han tänkte på Marian. Att få kliva över samma vita sträck som skalbaggegossarna gjort ganska precis cirka 50 år tidigare – var magiskt. När det var klart och jag för andra gången inom loppet av tre dagar sagt att jag nu kunde dö lycklig (första gången var när jag lite halvkaxigt hängde på Morgan Freeman… Att det var hans vaxvariant hos Madame T hör inte till saken, tycker jag), åkte vi vidare till King’s Cross och fick oss en bild av plattform 93/4 . Jag provade inte att springa rakt in i tegelväggen med risk för att inte bara skämma ut mig men också en gång för alla påvisa att jag är en mugglare. Jag är ingen Harry Potter-nörd, den dog någonstans då vi slutade på fritids och följaktligen inte satt och läste böckerna längre, utan det här var bara för att vi ”var i krokarna”. Vi avslutade med en sväng förbi Towern och London Brigde, innan vi lunchade på ett brittiskt McDonalds (inte särskilt innovativt tänkande och inte särskilt annorlunda än i Sverige) för att sedan bege oss tillbaka till hotellet.

Klockan 04 lokal tid (dvs. runt klockan 03 svensk tid) ringde min väckarklocka. Sömndrucken rullade jag ur sängen och in på toaletten i ett försök att vakna till. Saken var den att taxin som skulle skjutsa oss tillbaka till Gatwick skulle komma runt kvart i fem, och inräknat en timmes färd dit skulle vi vara på flygplatsen runt kvart i sex. Den frukosten blev inte någon äggröra, och inte heller något översaltat bacon – utan en smörgås på ett av flygplatsens många cafén. Innan vi lämnade engelsk mark (samt luftrum) gick jag igenom vad jag lärt mig under resan.
1.      Jag ska aldrig mer klaga på svensk tunnelbana. London Underground i rusningstrafik är ett rent helvete.
2.      Jag har blivit mycket artigare som person. Alla i London var så himla trevliga och det kommer bli en omställning att komma hem till Sverige igen där den trevliga stämningen inte är lika hög, om ens i närheten.
Resten av hösten, och jag vet att det här kommer bli ett snabbt och mest troligt enligt vissa abrupt avslut (men ”en summerig” på snart 15 sidor får nog räcka) förflöt. Jag sökte fler jobb, antog en näst intill självmordsbenägen inställning då jag fick reda på att min bästa vän kommit in på ett universitet i Mellansverige och därför skulle lämna mig, men jublade då han efter andra antagningen kommit in på Stockholms Universitet och därmed stannade. Jag började kursen Digital fotografi- och bildteori och tyckte genast att det var mycket skönare att ha något att göra igen, annat än att skicka fruktlösa ansökningar…

Och vad håller då 2014 för mig? Till en början ska jag skriva högskoleprovet den 4:e april för att förbättra mina chanser att komma in på kandidatprogrammet i digitala medier, som handlar om hur media tänker, hur de når ut till olika åldersgrupper samt ett och annat om hur man själv producerar en och annan pixel. Har jag sen lust att bli mediaproducent, grafisk formgivare, fotograf eller kanske till och med journalist så är chanserna mycket större. Men det är om jag blir antagen, först aktuellt om tre år. Förutom det så siktar jag på sommarjobb, så jag överlever. Det vore också rätt trevligt om jag också kunde korrekturläsa hela min första bok om Elias Qvist och Calle Andersson och ge ut den så att den hamnar på hyllorna och inte som en sketen beta-kopia i form av en PDF på min hårddisk.

Bilder kommer inom kort.