söndag 23 juni 2024

Vad jag vill se i Hogwarts Legacy 2

And now to something completely different (alltså inte ett inlägg tillägnat en konsol, who woud’a thunk it?)

Har på sistone lirat en hel del Hogwarts Legacy (mycket tack vare sommaruppdateringen som just släpptes) och även om jag redan investerat runt 80 timmar i det under min första genomspelning, gav detta blodad tand. Så efter vad som just nu är närmare 10 timmar i skorna på en rödtott till Ravenclaw, har mina tankar börjat spira på vad jag skulle vilja se i den, i princip bekräftade, uppföljaren; Hogwarts Legacy 2.

Mer betoning på RPG och konsekvenser

Något som ofta brukar gå hand i hand när det kommer till RPG, är möjligheten att kunna specialisera sin karaktär i allehanda sk. träd, som respektive syftar till hur skicklig man blir inom exempelvis egenskaper såsom karisma, styrka, observanthet (hittade ingen bättre översättning till perception) och smidighet. Allt eftersom man går upp i nivå kan man lägga poängen på respektive träd för att förfina sina färdigheter. Andra handen i detta är också då man står och pratar, ofta får möjligheten att välja olika svar som mer eller mindre knyter an till dessa egenskaper. Mest framträdande in om just tal är… inser nu att det inte finns någon poäng med att jag i detalj förklarar hur rollspel inom gamingen fungerar utan att det tar upp onödiga rader. Så vi fortsätter. 

Saken är den att det i fallet Hogwarts Legacy sällan ges något större spelrum för val av respons. Undantaget val som ger mer trivial information om det du ska göra eller om karaktärer involverade, kvarstår egentligen två val; ett positivt och negativt. Vanligtvis kan ju respektive svar antingen falla i god- eller ond jord beroende på vad din konversationspartner anser om saken i fråga. Och ja, även här kan man få ett hurrande medhåll eller ett något suspekt grymtande med stänk av bestörthet. Båda dessa är borta i och med nästa val av svar och diskussionens slut förändras inte nämnvärt oavsett vilka vägar du tagit. Jag skulle helt enkelt vilja se att om man antingen inte får reda på mer information beroende på ens svar eller, exempelvis, om man är helt för att lära ut de oförlåtliga förbannelserna under lektionstid, kan få vissa ögon på sig eller att en del elever och lärare vänder ryggen till när man kommer i korridoren. Ännu ett plus om sådant här sprider sig (kom igen, det är en skola, viskningar sprider sig lika bra som ludd växer på ett mjölkpaket i ett kylskåp som inte öppnats på två månader) och att ens rykte företräder en. För att summera min ståndpunkt kan man titta på vilket RPG som helst där ens val (och att man då också får möjligheten att välja på mer än en tumme upp eller ner) ger konsekvenser. Något som då kan tillämpas i min andra önskan…

Jag hade som sagt sett lite mer än ja och nej när det kommer till valbara svar. Och att diskussionen hade vikt sig efter valet.

Kompisar och komplicerad kärlek


”Romancing” är inget nytt när det kommer till spel. I allt ifrån The Sims till Persona har man kunnat uttrycka sin attraktion (eller brist på) för andra tvåbenta och är också något som, med hjälp av ett ryktes-moralsystem (glömde att ta det i förra partiet; att ens handlingars konsekvenser antingen bidrar till en trevlig (eller fruktad) bild av dig), kan få den där som i smyg spanat på dig, att kliva fram och lite genant fråga om du vill följa med som dennes plus ett till Yule-balen. Så vi pratar dejter, promenader under molnens ljus, tätt-bredvid-varandra-stående högst uppe i Astronomitornet och kanske även, i det lite äldre årskurserna, visst utnyttjande av Room for Requirement… 

Men innan man knallar runt i korridorerna hållandes i handen, kan man ju börja med att bli vänner. Och medan vänskap redan finns i Legacy så är det enligt mig inget att direkt hänga i granen när man är klar med varje polares upptåg. Vitt jag vet så dyker de inte ens upp i korridorerna post-game eller i ens commonroom (som för övrigt både är spöklikt tomt och oförskämt underanvänt). Och jämför man med hur det ser ut i källmaterialet så är ju två teman i berättelsen just vänskap och samarbete. Och innan jag börjar låta allt för politiskt korrekt så känner jag spontant att sammanhållningen eleverna emellan i detta fall är en missad chans. Det finns så mycket potential här; sitta och plugga tillsammans i commonrommet (kanske även där stöta på andra som ger dig ambient quests bestående av att svara på en fråga om läxan, hämta en viss attiralj, magisk pryl eller hjälpa till att göra av med en förhäxad pinal…), ta en prommenad till Hogsmeade tillsammans, knäcka en Butterbeer eller Firewhiskey på The Three Broomsticks, eller rekrytera hjälp inför ett uppdrag (tänk dig kompanjon-systemet från Fallout 4). Skulle vilja se att relationer kan, som en invävning till moral-systemet ovan, gå åt olika håll beroende på hur man beter sig. Så vänner kan komma och gå, samt de man verkligen bryr sig om bestå. Det finns säkerligen mycket att gräva upp här, men jag nöjer mig hittills.

Husdjur

“Students may also bring an owl OR a cat OR a toad”
Det är inget fel med faunan i Hogwarts Legacy. Även den rumsrena sidan stoltserar med ett helt okej urval (jag använder okej då jag inte sett allt för många paddor hoppa fram inför folksamlingar och passivt besvikna husöverhuvuden), då både ugglor och katter är ett vanligt inslag. Dock kan jag inte låta bli att fundera på en liten detalj; avsaknaden av den konstanta oron över att ens egen trofasta följeslagare kryper ner i kitteln under Professor Sharps lektion, eller försöker flyga iväg med en fet katt i klorna, men som på grund av sin vikt inte ens kan lyfta och istället flaxar vilt i takt med skratten från ringen som bildats runt om. 

Jag vill alltså kunna ha mitt eget (hus)djur, komplett med namn och personlighet (jag tänker antingen ett system likt det du använder för att skapa din karaktär eller ett Sims-liknande där man kan skulptera efter eget tycke och smak) och då få välja mellan uggla, katt eller padda. Jag tycker att det skulle tillföra extremt mycket och göra inlevelsen så mycket bättre av att ha en anledning att kliva upp till Uggletornet annat än för utsikten, eller att ens katt knallade runt i uppehållsrummet (lät konstigt att säga det på svenska) i väntan på att du ska komma tillbaka från dagens upptåg (eller, mest troligt, ligga ihoprullad och sovandes i din säng). Förutom att mata dessa (behöver inte vara så realistiskt som i Red Dead Redemption 2, där en häst kan dö (ser hellre att den hamnar hos Madam Pomfreys föregångare om den får för mycket stryk och då inte kan användas på ett tag), utan mer likt djuren i diverse vivariums) och gosa med dem till och från ser jag också praktiska användningsområden; du kan be din uggla sväva upp för en översikt av området (istället för Revelio) eller att denne kommer flygande med en ugglepost undertill (och inte bara sitter på pinnen bredvid sängen). En katt kan också ta hand om mindre ärenden bestående av att hämta vissa prylar (dock kanske inte växter, med hänsyn till den överhängande sannolikheten att det inte skulle finnas så mycket kvar av den när den kom fram). Och ja, jag vill helst att ens karaktär, som Codsworth i Fallout 4, kan tilltala fyrfotingen med dess givna namn (extra kudos till utvecklarna om de kan implementera detta även vid tilltal av dig själv).

Sure, you can pet them. But they'll never love you like your own would!

Quidditch

Well, duh. Om EA kunde klämma in det i det officiella spelet baserat på första boken, tror jag Portkey också kan göra det här. De kan ju se det kommande Quidditch Chapmions som ett pilotprojekt. Jag vill se uttagningar, matcher, träningsmöjligheter och kanske även ett system där din karaktär kan uttrycka sitt stöd för olika lag utanför Hogwarts, genom allt från vimplar till halsdukar runt nacken och affischer på väggarna. Kanske även gå och se just världsmästerskapen i Quidditch…? 

Studentlivet

Största problemet jag har med själva utbildnings-aspekten är att den egentligen tjänar som inget mer än en tutorial och ingång till gameplay-element. Och ja, ur ett krasst spelperspektiv förstår jag att det krävs och det fungerar ju absolut för att ge inlevelsen för att man faktiskt är en student där för att, som grundidén föreskriver, lära sig mer om den otroliga magi man besitter. Men så fort man är klar med lektionerna och uppgifterna utöver dem (för att lära sig flera formler) så är det i princip klart. School’s out, game over, pack it up och hoppa på Hogwarts Expressen för ännu en sommar med Dursleys… ehhh… förfäder. Om man istället tar minispelen från det uråldriga (men fantastiska) Canis Canem Edit, som innebär att du kan spela om klasserna efter att man klarat av alla. Om man bygger om det så att klasserna dyker upp som ambient quests under olika tider på dygnet (visserligen valbara, för jag kan med säkerhet säga att det kommer finnas de som inte uppskattar ett mer strikt upplägg). De kan också lägga till läxor i form av extra uppgifter såsom de som finns redan nu, kombinerat med eller ersatt av att du måste brygga ett antal brygder, hitta ett sällsynt djur eller plantera si och så många plantor. Eller, svara på frågor om Harry Potter-universumet när du sitter i en Winchester-fåtölj framför brasan i commonroomet, med den urtråkiga, blytunga History of Magic i famnen. Allt detta känner jag inte är ett tvång, utan är något för de som vill och ger i så fall extra XP (och kanske en och annan belöning i form av kläder eller pokaler för insats Outstanding). Mer skola antar jag är slutklämmen här. 

Tänk er att springa fram och tillbaka till lektioner även efter att man klarat av huvudstoryn. Det skulle förstärka känslan av att man faktiskt gick i en skola som handlar om annat än att rädda världen.

Bits and bops


Kofferten vid sängen kan man göra om till en faktisk hållare för sitt inventarium, istället för att man hela tiden måste gå in i menyn för att välja. Det höjer inlevelsen rejält och ännu ett incitament att besöka sitt eget rum som annars står helt oanvänt (jag är seriöst för irriterad för mitt eget bästa på det). Kunna sova där för att fördriva tid utöver alternativet i paus-menyn, lägga till en möjlighet att inte få springa runt mitt i natten (att prefekter går runt i korridorerna på natten och blir du upptäckt är det tillbaka till commonrommet, uppehållsrummet (eller hur vi nu vill benämna det), samt några poäng ifrån ditt elevhem (dessa får gärna läggas till om man hjälper andra eller generellt gör bra ifrån sig, vilket också skulle öppna upp för en mer genomtänkt House Cup). I övrigt, Please sir; kindly remove alla jeffla Merlin-Trials, åtminstone dess krav för att utöka inventarieutrymmet. Lär mig istället Undetectable Extension Charm…

Mera sätt att tjäna magiska mynt; ambient qeusts i form av läxhjälp mot ett sickles. Eller att du kan kränga alla brygder du bryggt, plantor du sått eller saker du fått (eller stulit); för  just nu kan du enbart sälja kläder och utöver små säckar och kistor runt om i världen blir det effektivt ända inkomstkällan. Ett mer robust trading-system likt andra RPG skulle uppskattas, där du kan sälja olika saker utöver just kläder, som jag nämnde ovan. Så du inte behöver öppna varje liten påse för en ökning på 13 till kontot. Kunna ställa om årstider också, med respektive komplett med säsongsbetonade aktiviteter och lov.

Detta är bara några förslag och det jag helst skulle vilja se i uppföljaren, delvis sprungna i det jag tyckte saknades efter första genomspelningen, men som också har förstärkts i och med den nya. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag vill inte ha något skräp, dessa typer av kommentarer kommer helt utan vidare ignoreras och definitivt inte publiceras.